С дълбоки корени в борбата на работниците за по-добри условия на труд, 1 май, известен като Деня на труда, става световен символ на солидарност и промяна. Той се отбелязва ежегодно и е един от официалните празници в България.

История

Началото на един от най-значимите моменти в борбата за по-добри условия на работа по целия свят е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ. Този ден е маркиран с неофициална национална стачка, в която участват над 300 000 работници от цялата страна, които изискват намаляване на работния ден от 16-часов на 8-часов.

След тридневни протести в Чикаго, полицията открива огън по протестиращите, ранявайки 200 души и убивайки поне четирима. 4 май, по време на следващите протести, е хвърлена бомба, която води до смъртта на един полицай и раняването на още шестима. Седем анархиста са осъдени и екзекутирани, но по-късно оправдани.

 „Борбата за правата на работниците никога не приключва. Тя е непрекъсната и неотменна част от живота на всяко общество“. - Мартин Лутър Кинг Jr.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж призовава за международни демонстрации в знак на солидарност и подкрепа с протестиращите в Чикаго.

Осъзнавайки важността за борбата за работнически права, международната конференция на социалистите в Амстердам призовава “всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден“. Конгресът решава, че е “задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май“.

В България

Първият опит за въвеждане на празника на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 година. Той обаче не получава официално признание като празник до 1939 година.

При идването на власт на комунистическата партия през 1945 г. Първи май започва да се чества всяка година с мащабни манифестации и участие в тях вземат и държавните служители. Този ден се превръща в символ на единство за работническата класа.

След края на комунистическия режим в България през 1989 г. Първи май продължава да бъде официален празник, но без провеждане на масови чествания.  

*Текстът подготви стажант-репортерът Елица Дечева.