Най-големият проблем на работещия човек в България е, че той не познава добре правата си. Има много доказателства за това, че за да можем да защитим правата си, трябва да ги познаваме. Да знаем какво точно ни е нарушено и към кого да се обърнем, за да можем да получим адекватна подкрепа. Това заяви Дина Христова, главен експерт в Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Тя бе гост в съвместната рубрика на Дарик радио и МТСП „Социалната държава“.

Преди да бъде допуснат до работното си място всеки работещ трябва да получи екземпляр от трудовия си договор, подписан и от двете страни, копие от длъжностната характеристика и копие от уведомлението за регистриране на договора в Националната агенция за приходите (НАП). Трябва добре да се запознае с тези документи, защото едно често срещаните нарушения е възлагане на работа, която не е описана в длъжностната характеристика. С персонален идентификационен код на НАП всеки работещ може да следи дали договорът му е активен, дали му се плащат осигуровките, на какъв доход реално го осигуряват, обясни Дина Христова.

На сайта на Инспекцията по труда може да бъде намерен инструмент за самооценка на риска от полагането на недеклариран труд. Чрез отговори на въпроси софтуерът накрая прави оценка доколко трудът е деклариран и съветва трябва ли работещият да подаде сигнал в Инспекцията по труда.

Когато става въпрос за сигнали, касаещи работа без договор, неизплащане на възнаграждения, опасни условия на труд, Инспекцията по труда винаги реагира, дори сигналът да е анонимен, макар че в тези случаи контролът е по-труден, тъй като няма как да се събере допълнителна информация, увери Дина Христова.

Трудовите права са пряко свързани с осигурителните, за които много полезна информация може да бъде намерена на сайта на Националния осигурителен институт.

Вижте и чуйте повече от прикачените звукови файлове.