Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП за новата коалиция и уточни, че според него, ако бъде свален Росен Желязков от председателския пост на парламента, ще се изредят поне пет-шест служебни правителства.

Гневната реакция на бившия премиер дойде след напрежението в парламента тази сутрин около искането за отстраняване на Желязков, което по-късно бе прието от депутатите. Предложението дойде от "Възраждане", а впоследствие такова внесоха и от ПП-ДБ и БСП.

"Искам да поздравя колегите от 'Възраждане" и от ПП-ДБ за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки. Аз мисля че поне пет-шест служебни правителства ще се изредят още. Но ще направя нещо, което ще се запознае всички евроатлантически партньори днес, за да може да стане ясно защо в България ползваме, заради тези хора, само руски газ, само руски петрол. Защо, защо, защо?!", коментира Борисов пред журналистите. 

Припомняме, че темата за руския газ повдигна в сряда и президентът Румен Радев, който заяви, че "в България масово се внася руски газ, но през посредници". Той призова да се извърши щателна проверка откъде и какъв газ внасяме. 

Борисов заяви още, че искането за оставка на Росен Желязков  е срамно и той незабавно трябва да напусне сам поста си.

"Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент. Срам за колегите от ДБ! Срам! Веднага трябва да си тръгне сам, не трябва да ги чака, тази нова сглобка да съществува. Честито на новата коалиция! Възраждане честито! Ние се отървахме от ДБ. Честито на ИТН. Разбира се и на колегите от ПП-ДБ, които си намериха нови партньори. Честито! Ние ще бъдем една достойна опозиция", заяви Борисов. 

Коалицията на пудела

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също изрази възмущение от политическото обединение около исканата оставка на Росен Желязков и заговори за нова коалиция.

"Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции показват резултатите. Коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа, след това ще понесат отговорност за всичко", каза още той.