Доскорошният председател на Народното събрание Росен Желязков ще води листата на ГЕРБ за изборите за Европейски парламент, съобщиха от обществената телевизия. Междувременно от ГЕРБ разпратиха съобщение, според което Желязков ще е начело и на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград за националните парламентарни избори.

Желязков бе шеф на парламента до предпоследния му ден. 

Със 129 гласа „за” и 103 против на 25 април депутатите прекратиха предсрочно правомощията му като председател на 49-ото Народното събрание. За освобождаването му гласуваха парламентарните групи на ПП-ДБ, “Възраждане”, ИТН и БСП. Самото искане бе внесено с гласовете на ПП-ДБ и БСП. 

По информация на “Медиапул” Изненадващо в листата на ГЕРБ за евродепутати ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията “Фон дер Лайен”. След това стане вицепремиер в при т.нар. ротационното правителство с ПП-ДБ. Втората е настоящият еврокомисар на България, преди това - шеф в Европейската сметна палата. Според източници и двете са пожелали да не влизат в битката за евродепутати, съобщи в. “24 часа”.

Бойко Борисов повежда две листи 

От съобщението на ГЕРБ до медиите, изпратено по-рано през деня станаха ясни и водачите на коалицията със СДС за предсрочните парламентарни избори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повежда две листи – на 25 МИР в София и на Пловдив град, Цвета Караянчева ще е начело на листите в Кърджали и Пловдив област, а Делян Добрев - в Хасково и в Разград.

Георгиев станал водач на листа, за да е далеч от Хекимян

Вместо лидера на СДС Румен Христов, който досега оглавяваше листата на 23 МИР, на първо място там е сложен Георги Георгиев, общински съветник, председател на Столичния общински съвет (СОС) в последния мандат на кмета Йорданка Фандъкова. Според информация на Дарик, вмъкването в листата на Георгиев е стратегически ход на Борисов. Той целял “отпушване” на напрежението в СОС, което се породило между Георгиев и Антон Хекимян, който след неуспеха си на местния вот в София като кандидат кмет, стана общински съветник.

Румен Христов ще води листата в Монтана. В 24 МИР в София ще води Рая Назарян. Тома Биков ще е водач в Силистра, Бедрос Пехливанян – в Русе, Любомир Христов – в Шумен. Заместник-председателите на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов ще са начело на листите, съответно в Габрово и Варна.

Остават водачите – Жечо Станков в Бургас, Костадин Ангелов – във Велико Търново, Росица Кирова – във Видин, Красен Кръстев във Враца, Деница Сачева в Добрич, Христо Терзийски – в Кюстендил, Николай Нанков ще води отново листата за предсрочния парламентарен вот в Ловеч, Екатерина Захариева – в Пазарджик, Георг Георгиев - в Перник, Пламен Тачев – в Плевен.

Красимир Вълчев отново ще е водач на листата в Стара Загора, Десислава Танева традиционно ще е водач в Сливен, Красимир Събев – в Смолян, Младен Маринов – в София област, а Теменужка Петкова повежда отново листата в Търговище.

В събота изтича срокът, в който политическите партии и коалиции могат да подават заявление в ЦИК за промени в състава и наименованието на регистрирана коалиция. На 7 май пък е крайният срок за регистрация на кандидатски листи в изборите за Европейски парламент.