Медийните ограничения в Украйна не успяват да спрат руската дезинформация, особено в социалните мрежи като Телеграм, където е по-трудно да се контролират съдържанието и източниците. Това каза в интервю за Дарик радио украинският журналист Серхи Баду.  Според него социалните мрежи са много по-опасни от основните утвърдени медии. Той подчерта, че има големи различия между украинския и руския език, отхвърляйки мита за техните сходства и обяснявайки, че украинският е по-близък до беларуския, полския и българския. Журналистът изразява надежда, че чуждестранните медии ще продължат да се ангажират с борбата с руската пропаганда и да отразяват реалната ситуация в Украйна.

Какви са разликите между украинския и руския език?

Руският и украинският език не са сходни. Дори думите в българския и украинския са по-близки, спрямо руския. Най-близък до украинския е беларуският, полският и българският. И чак след тези езици идва руският. Това е мит, че руският и украинският са еднакви и че няма разлика между тях. Той е създаден от руснаците. Когато ти и колегите ти говорите, аз разбирам поне 50% от това, което казвате или поне конкретни думи. Но когато говорите по-бързо е проблем за мен.

Има ли случаи на дискриминация към украинци, които не знаят украински, а говорят на руски?

Не виждам дискриминация, защото почти всички украинци знаят украинския език. В някои региони е по-трудно, защото там говорят изцяло на руски, но пак знаят някакъв украински. Ние учим в училище украински и той е официалният език за медиите. След войната ние се опитаме да защитаваме украинския език и това не означава, че искаме да изолираме рускоговорящите украинци. В домовете си тези хора могат да говорят на руски, но когато излязат навън, трябва да е украински. Ако някой украинец ми говори на руски, аз ще го помоля да говори на украински. Или дори да не го знае, ще съм доволен, ако поне каже няколко думи. Проблем са най-възрастните, за които е трудно да свикнат да говорят украински. Ако мога да обобщя, всички публично и навън трябва да говорят на украински.

Пред какви трудности сте изправен като журналист, след започването на войната?

Обичам моята професия и не бих казал, че имам трудности. За разлики между сега и преди войната….. Ами нямам свободно време. Аз съм водещ на новини и репортер, ресорът ми е енергетика и сигурност на енергетиката. При нас ситуацията е много тежка, защото всеки ден агресорът бомбардира нашата енергийна инфраструктура. Наистина не си представям какво ще се случи следващата зима. Имам много работа и трябваше да разширя познанията си по темата. Преди войната енергетиката не беше популярна тема в Украйна. Аз просто правех някакви репортажи за баби, които се оплакват, че имат грешки във фактурите за ток или по-високи сметки. В момента това е много различно. За нас тази тема има голям приоритет. Ако нашата енергийна система работи, ние ще оцелеем.

Как работи руската пропаганда в Украйна и има ли я въобще?

Не, няма как. Ние забранихме руските медии прeди няколко години -  украинските телевизии, в които се говори на руски или собственикът е руснак. Ние забранихме всички медии, които имат нещо общо с Русия. В момента основният проблем са каналите в Телеграм. Тази социална мрежа е най-популярната в Украйна и това е много голям проблем, защото така хора се засипват с много руска пропаганда и дезинформация. Това се случва и в другите социални мрежи. Те са много по-опасни от основните утвърдени медии.

Какво правите, за да се противопоставите на тази нова тенденция?

Знам, че нашият парламент в момента мисли да въведе някакви регулации на каналите в Телеграм. Това е много опасен нов вид медия, защото хората могат много лесно да създадат канал, който да има хиляди последователи. Никой не следи какво се качва там, а наистина може да е всичко. Не можеш да знаеш и кои са хората вътре и кой стои зад тези акаунти. Невъзможно е да разбереш името на човека срещу теб.

Как очаквате чуждестранните медии да отразяват войната в Украйна?

Ще е страхотно, ако се борите с руската пропаганда, защото тя продължава да съществува в европейските държави. И виждаме, че това е голям проблем. Това посещение в България ми показва коренно различна перспектива, аз не си представях, че има такива големи медии като Вашата, които се борят с дезинформацията и следят и отразяват какво се случва в Украйна. Продължавайте да се борите с руската пропаганда!