В навечерието на Великденските празници младата художничка Теменужка Маринова подреди с благотворителна цел в Община Мездра самостоятелна изложба живопис „Късчета природа“.

Организатор на културното събитие е Градска художествена галерия (ГХГ) - Мездра.

Експозицията включва 18 живописни платна - пейзажи, флорални и анималистични картини, изпълнени със смесена техника (цветни моливи, акварел, тънкописец, маркери) или с акрилни бои: „Къщата с глициниите“, „Японско спокойствие“, „Къщата с бръшлян“, „Залез над София“, „Оранжевата сграда“, „Синьо“, „Лалета“, „Минзухари“, „Вишнево спокойствие“, „Лотоси“ І и II, „Кактус“ І и II, „Динко“, „На сушина“, „Еротика“, „На карнавал“ и „Танцуващият енот Георги“.

„Намирате се пред една впечатляваща и леко закачлива изложба, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, уредник на ГХГ - Мездра.

Творбите в нея са с разнообразни формати, вариращи от миниатюри до големи картини. Те са изпълнени с богата и пъстра цветова палитра или са класически семпли, но винаги са съчетали изяществото с възможностите на конкретната техника и художествената мярка.

Можем да разделим условно 18-те творби в експозицията на няколко типа: произведения, отразяващи вярната ръка и професионалната прецизност в изображенията на архитектурни обекти (двете миниатюри „Къщата с глициниите“ и „Къщата с бръшляна“, картините „Японско спокойствие“, „Залез над София“ и „Оранжевата сграда“), произведения, пресъздаващи великолепието на растителния свят (минзухари, лалета, вишнев цвят, лотоси, кактуси) и произведения, включващи представители на животинския свят („Динко“, „На сушина“, „Еротика“, „На карнавал“, „Танцуващият енот Георги“).

Всички те ни показват различни страни от художествените способности на авторката и изразяват идеите й. Свидетелство са и за желанието й да работи и да се развива, да твори с удоволствие и настроение, които предава и на произведенията си, а чрез тях и на нас, зрителите.“

„Много благодаря на всички присъстващи, надявам се моите „късчета природа“ да ви допаднат, сподели Теменужка Маринова. Картините се продават, както събраните средства ще бъдат дарени на организацията с нестопанска цел „В помощ на животните в Мездра” („Animal Help Mezdra”). Така че се надявам да си харесате нещо. И отново благодаря, че дойдохте да открием заедно изложбата.“

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави авторката с поредната й изложба с благотворителна цел и й подари букет цветя.

Изложбата живопис „Късчета природа“ на Теменужка Маринова може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на месец май във фоайето на третия етаж в сградата на Община Мездра.

***

Теменужка Маринова е родена на 23 януари 1995 г. в гр. Мездра. Завършила е средно образование в Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ - Враца (2019 г.) и висше образование в Университет по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Архитектура“ (2023 г.).

„Късчета природа“ е нейната четвърта самостоятелна изложба, след „Природа и фантазия“ (2011 г.), „Графични портрети“ (2012 г.) и „Женски портрети“ (2017 г.). Има участия в множество Общи художествени изложби на Групата на мездренските художници. Редовен участник е в традиционната изложба конкурс „Жените в изкуството“ и в пленерите по живопис, организирани от Община Мездра.