„Гръбнакът на институционална съпротива (в БСП – б. р.) беше пречупен чрез прекия избор на Корнелия Нинова и чрез прочистването на Националния съвет, така че да бъде “гумен печат” на решения, които се взимат в много тесен кръг“. Така евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев коментира в предавенто „Кой говори“ по Дарик състоянието, в което БСП се намира.

Ден по-рано стана ясно, че Станишев не е намерил място в листата за предстоящите предсрочни избори за национален парламент и за вота за евродепутати, насрочени за 9 юни.

Станишев, който 13 г. бе начело на БСП, обясни защо е подозирал, че ще изпадне от листите на столетницата.

„Това е риторичен въпрос, защото аз не съм имал нито за миг съмнение, че при това ръководство на БСП аз няма как да бъда номиниран за листата за Европейски парламент, тъй като наистина от 2018 г. аз бях може би първият в БСП от по-видимите фигури, който ясно и категорично се противопостави на тази линия на трансформацията на БСП от поревропейска социалистическа партия, която е модерна в партия, която залага на носталгията, която се хвърли да се бори с евроскептиците и крайните националисти на техен терен, т.е. на терена на традиционализма, дори беше измислена една формула “леви консерватори”, ляв консерватизъм - това е идеологията на сегашното ръководство на БСП и на Корнелия Нинова. Това е оксиморон“, каза Станишев.

“Моето поведение има цена”

Той припомни пред Дарик какво се случи с номинацията му за евродепутат и при предходните избори за Европейски парламент през 2019 г. 

„Аз бях наясно още 2018 г., че моето поведение има цена, когато стоиш зад нещо, което не се харесва мога да те накажат и атакуват. И това се случи. През 2019 г. беше абсурдна ситуацията. Партия, член на Европейското социалдемократическо семейство, имаш президент на това семейство, избран току що за трети път с 83% и не го номинираш за европарламента. Тогава обаче, все още имаше институционална съпротива срещу този едноличен модел, срещу авторитарния стил на управление. Националният съвет се разбунтува и преподреди листата, което спаси БСП от много по-тежък резултат. За съжаление обаче 2020 г. се случи един поврат, когато  гръбнакът на институционална съпротива беше пречупен чрез прекия избор на Корнелия Нинова и чрез прочистването на Националния съвет, така че да бъде “гумен печат” на решения, които се взимат в много тесен кръг. Това е реалността, Днес Националният съвет се събира много рядко“, обясни Станишев.

“Лошото е, че страда БСП”

Той допълни, че в момента много хора, които са критични към ръководството на БСП днес, до скоро са работели, за да стигне партията до това положение. Станишев пак повтори, че „всеки си плаща цената за своето поведение“, но уточни, че „лошото е, че страда БСП“.

Бившият премиер изтъкна и, че в момента лявото политическо пространство има "много войводи, малко четници", но няма кауза обща. За вътрешната ситуация в столетницата припомни за „изчегъртването“ на столичната организация на партията. Наскоро беше сменено ръководството в лицето на Иван Таков, след като Нинова го разкритикува, че общинските съветници в столицата, сред които е и той, са дали подкрепа за председател на градския парламент, издигнат от ПП-ДБ-СС.

„Софийската организация, половината няма да работи за тези избори. Кой прави това преди избори и кой гласува за партия, която постоянно е в ежби?“, запита той.

А на въпроса дали ще се кандидатира за лидерския пост на БСП след изтичането на мандата на Корнелия Нинова, Станишев отговори уклончиво, но не отрече.

“Политическото говорене всеки ден внася отрова в душите на хората”

Станишев коментира и политическата ситуация в България, като изтъкна, че „вече имаме не само парламентарна криза, а сме влезли в системна криза на политическото доверие“.

„Аз съм политик, обаче не мога да приема тази дегенерация на политическото говорене, което всеки ден внася отрова в душите на хората и внася отровен обществен климат. Ние сме се превърнали не в общество, което нещо го сплотява, някаква национална кауза, а в острови от хора, които помежду си спорят - умни и красиви срещу глупави и грозни, агенти от посолствоТО срещу агенти на Путин, соросоиди срещу русофили. Когато имаш такава среда, резултатът е, че не си способен“, заяви Станишев.

Попитан за номинацията на Елена Йончева, която през 2019 г. влезе в настоящия Европейски парламент от листата на БСП, а сега е номинирана от ДПС за европейските избори в от ДПС, Станишев коментира:

“Това е решение на Елена, тя в Европейския парламент се утвърди в своята сфера  и е доста авторитетен депутат”.

Той намекна и, че е нормално част от евродепутатите да бъдат разочаровани, след като Нинова е нарекла досегашната делегация “послушковци” и е игнорирала всички техни политики. 

“Путин отвори тази кутия на Пандора”

Станишев направи коментар и за войната в Украйна.

„В тази война няма невинни. Войната в 21 век в Европа е нещо неприемливо, нарушава основното право на живот. Да, президентът на Русия носи най-голяма отговорност, защото той отвори тази кутия на Пандора. Да, много грешки бяха допуснати, вътрешнополитически от украинското ръководство“, каза Станишев.

И  припомни, че украинският президент Володимир Зеленски е бил избран на поста с лозунга да донесе мир на народа си.

“Но не му стигнаха сили да не провокира тази война. В една сложна голяма и разнородна исторически държава, да се опиташ да я направиш от многоетична, многокултурна, с различни религии, да правиш етнонационализъм, а не да градиш нация на базата на разнообразие, това предизвиква вътрешен конфликт”, каза Станишев.

Той подчерта и, че изходът от войната не бива да се търси само в изпращане на оръжия и финансиране, а в създаване на “колективна система за сигурност в Еворпа, която засяга всички и намира нелесен баланс и дава сигурност за всеки и предвидимост”.

Целия разговор може да гледате в прикачените файлове.