Кабинетът на губернатора на Калифорния отправи остри критики срещу реакцията на полицията към упражненото насилие в кампуса на Калифорнийския университет, предава Би Би Си. В сряда маскирана произраелска група е нападнала студентски лагер на пропалестински студенти, след което в кампуса са повикани полицаи.

Критики към полицията за бавна реакция срещу насилието

Говорителят на губернатора заяви, че „ограничената и закъсняла“ намеса на полицията е „неприемлива“. В сряда стотици полицейски служители бяха в кампуса и около него. Напрежението започна малко преди полунощ във вторник. 

„Органите на реда просто стояха на ръба на моравата и отказваха да се помръднат, докато ние крещяхме за помощ“, се казва в изявление на UC Divest at LA, група, участваща в лагера. Според различни източници ранени са 15 души, а един е приет в болница.

Самият губернатор Нюсъм осъди насилието в публикация в профила си в X (бившият Twitter).

„Законът е ясен“, каза той. „Правото на свобода на словото не се разпростира върху подстрекаването към насилие, вандализъм или беззаконие“.

Най-много арестувани има в Колумбийския университет - около 300 са били задържани при полицейски акции в кампуса, съобщиха властите.

Стотици пропалестински протестиращи се събраха пред дома на ректора на университета Йейл, което наложи намесата на полицията.

Демонстрантите призовават за край на войната в Газа и разграничаване на университетите от компании, които подкрепят Израел.