На 30-ти април 2024 г. в Гулянци се проведе Общинското  ученическо състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации”. В надпреварата участваха отборите на домакините от СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци, СУ „Асен Златаров“ с. Гиген и ОУ „Христо Ботев” с. Милковица.

Владимир Дюлгеров, зам.-кмет и председател на оценяващата комисия приветства участниците и публиката и даде старт на състезанието.

Отборите се състезаваха в два етапа – теоретична и практическа част. В първият етап учениците решаваха индивидуален тест за проверка на знанията за правилата за поведение и действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

Вторият етап се поведе под формата на състезателни игри, в които децата показаха бързина и съобразителност при избор и поставяне на индивидуални предпазни средства, херметизация на помещения, първа помощ и гасене на пожар.

Най-добре в надпреварата се представи отбора на Гулянци, следван от отбора на Милковица, трети се класираха учениците от Гиген. Владимир Дюлгеров връчи грамоти и награди на отборите. Победителите ще  представят общината и училището в областния етап на състезанието през месец май.

Миналата седмица се проведе и традиционният конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“, който също е част от календара на МОН.

Тази година участваха 52 деца от четирите общински училища. Жури с представители на РСПБ, Община и МКБППМН оцени и класира творбите в три възрастови групи:    

Във възрастова група от 7 до 10 години:

1 място – Стефани Нанкова,   на 10 години от СУ „Хр.  Смирненски“ гр. Гулянци

2 място – Татяна Спасова, на 10 години от  СУ „Асен Златаров“ с. Гиген

3 място – Лариса Яворова, 9 години от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци                   

Във  възрастова група от 11 до 14 години:

1 място – Иван Иванов ,на 13 години от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци

2 място – Елизабет Панкова, на 11 години от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци

3 място – Кристияна Димитрова , V клас на ОУ „Хр. Ботев“ с. Милковица                                                                     

Във възрастова група от 14 до 18 години

1 място – Валентин Николов, на 14 години от СУ „Асен Златаров“ с. Гиген

2 място – Александър Димитров,  на 14 години от  СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци

3 място – Анета Маринова, на 14 години от СУ „Хр. Смирненски“

Комисията единодушно реши, отличените ученици в конкурса да получат грамоти и награди. Поощрителни награди за участието да получат всички участници в общинския конкурс „С очите си видях бедата”.