През последния месец  са почистени  11 паметника в Монтана и е възстановена скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Акцията е част от годишната програма и се финансира от общинския бюджет.

С препарати за премахване наслоена прах  е обработен монументалният паметник на Апостола в центъра на Монтана. Каменната композиция бе издигната през 2003 година и е по проект на скулптора  Михайл Шапкарев и архитект Славей Гълъбов.

Нов блясък има и бронзовата статуя на Йордан Радичков,  направена от скулптура Георги Чапкънов през 2008 година. Тя е дарение за града от сдружението "Приятели на Радичков"

Почистени са  централния паметник на загиналите във войните, бюст-паметниците на кметовете на Монтана Игнат Попов,  Гоцо Митов и Тодор Гранчаров, барелефите на поета Гео Милев, на археолога Георги Александров и на полковник Николай Притвиц – всичките дело на художника Теодоси Антонов.

Обновен е и паметника на летеца-изтребител подполковник Богдан Илиев. Той бе издигнат в центъра на Монтана през 2016 година по повод 100-годишнината от рождението на героя. Бюстът е направен от скулптора Александър Хайтов.

От по-старите паметници на Монтана е възстановен каменния барелеф на  Мито Веренишки на площад „Славейков“ и е отлят нов рог на бронзовата статуя на елена пред Ловно-рибарското дружество.