Нови четири случая на коклюш са регистрирани във Велико Търново, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. Едно от диагностицираните деца е едва на 3 месеца и все още не е било ваксинирано срещу коклюш. Бебето е било в чужбина, когато се е разболяло. В момента е прието за лечение в областната болница във Велико Търново.

Останалите случаи на заболели в региона са сред ученици  – на 7, 15 и на 17 години. Всички те са преминали през задължителната имунизация и са с редовен имунизационен статус. Класовете, в които учат децата са поставени под медицинско наблюдение и карантина. 

Личните лекари в региона продължават да издирват неимунизирани деца или деца с пропуснати реваксинации, посочват от РЗИ.

Преди дни и във Варна бяха регистрирани  нови четири случая на заболели от коклюш, като така залолелите в страната надхвърлиха 500.

За повишаване на заболеваемостта се заговори миналата седмица, когато стана ясно, че две бебета на 2-месечна възраст са починали, вследствие на зараза с коклюш. Те са от Кюстендил и бяха приети за лечение в болници в столицата, където издъхнаха.

Впоследствие здравните власти осигуриха безплатно имунизиране срещу коклюш на всички бременни от 27-ма до 36-а гестационна седмица.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обяви, че няма причина да се обявява извънредна епидемична обстановка в страната, като прогнозира, че разпространението на коклюш ще отшуми чак към края на годината.