Усилено се работи по свързването на камерите в големите градове с полицията. Това заяви в рубриката „Отговорно на пътя“ на „Дарик кафе“ Николай Колев, експерт в Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

По думите му, това се отнася както за камерите, които следят движението в бус лентите, така и за устройствата, които са разположени по големите кръстовища. 

„Крайно време е да се случи, то касае всеки по-голям град, в който има бус ленти, за съжаление и автобусите по междуградските линии често се движат в нарушение там. В агенцията сме абсолютно „за“ и имаме желание това да се случи в максимално кратки срокове. Трябва да бъде функционална системата с камери, да бъде свързана с „Пътна полиция“, за да може на водачите, които нарушават правилата, автоматично да се налагат санкции“, коментира Колев.

Според него безопасността по пътищата зависи от трите основни компонента – пътната инфраструктура, контролът и поведението на участниците в движението.

„За съжаление, ние хората, неглижираме последния елемент и често се оправдаваме, че много сме бързали. Сега предстоят празници и т. нар. голямо пътуване. Интересното е, че ние много обичаме да си подготвим празничната трапеза, да ни е хубаво, но не обръщаме внимание на подготовката за пътуване. Не си поглеждаме автомобила – има ли изправни светлини, добри гуми и работещи чистачки“, коментира експертът от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

По думите на Николай Колев в момента се извършва сертифициране на камерите на ТОЛ-системата, така че те да могат да засичат средна скорост. 

„Ще бъде измервана средната скорост от рамка до рамка. Мярката ще има смисъл, въпросът е, че хората нямат търпение тези мерки да започнат да дават резултати, а ще трябва да мине поне година за да се натрупа информация и практически опит“, допълни експертът.