Един от основните заподозрени в разследването за контрабанда в митниците – Марин Димитров поиска да излезе на свобода. Софийският апелативен съд обаче го остави в ареста, защото прецени, че има достатъчно доказателства за съпричастността му престъпната дейност, за която е привлечен под наказателна отговорност.

В съдебната зала стана ясно, че таен свидетел е посочил именно Марин Димитров като човекът, търсил съдействие от служители на Агенция „Митници“ за организиране на канали. Друг разпитан свидетел пък твърдял, че Димитров е предложил 250 хил. лв. за назначението на Венцислав Кирчев за шеф на Главна Дирекция „Национална полиция“.

Марин Димитров е в ареста от миналата седмица. Преди това, при ареста на бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Димитров беше откаран в „Пирогов“.

В началото на месеца след акция на ДАНС и Антикорупционната комисия Банкова, Марин Димитров и синът му Стефан Димитров бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда, подкупи. По делото има още един обвиняем – Никола Николов-Паскал, който се води в неизвестност и е обявен за издирване.

По същото разследване по-късно обвинения в участие в организирана престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Той е на свобода срещу гаранция от 20 000 лева.

Мярката на Марин Димитров днес ще се гледа на втора инстанция. При задържането му миналата седмица, магистратите от Софийския градски съд обявиха, че здравословното му състояние не пречи той да бъде в ареста.

И в съдебната зала днес адвокатът на Марин Димитров - Любомир Таков посочи, че заради заболяване клиентът му не би могъл да пребивава в условията на ареста. Таков уточни, че в последните две седмици са били разпитани бивши и настоящи ръководители на МВР и никой не е споменал да е имал контакт с обвиняемия.

Съдиите обаче отчетоха, че са налице данни за висока обществена опасност. Уточниха и, че медицински грижи могат да бъдат предоставени и в условията на ареста.

По разследването има и нов разпит на висш полицай, който разказал, че Димитров предлагал големи суми пари, за да кадрува в МВР.

Защитата на Димитров, още преди да се произнесе съдът, заяви, че изходът от заседанието бил предрешен.

Адвокат Любомир Таков отбеляза, че съдебният състав не върнал личната карта на Димитров след снемането на самоличността му, в което той видя белег, че каквото и да каже като адвокат, съдът ще остави клиента му в ареста.

Защита твърди, че доказателства за участие на Димитров в престъпленията няма.

Прокурорът по делото Стоян Лазаров обаче твърди, че нови разпити показвали, че обвиняемият кадрувал в МВР срещу големи суми. Показанията били на полицай.

"Това е бившият директор на ОДМВР Хасково. Той свидетелства, че настоящият обвиняем по днешната мярка, Марин Димитров, е участвал в организирането на контрабандни канали.

Това му е било известно, докато е бил директор на ОДМВР Хасково. В подкрепа на неговите думи са намерени снимки в телефона на сина му, на които са баща и син, Николай Николов-Паскал, и приятелката на сина", заяви прокурорът Стоян Лазаров.

В опит да убеди съдът да наложи по-лека мярка на Марин Димитров, защитата му обърна внимание на влошеното му здраве. В залата обвиняемият бе придружен от медицинско лице от ареста, което да следи състоянието му. По време на заседанието Димитров помоли да бъде седнал, защото не се чувства добре.

Чуйте подробности от прикачените файлове: