Залата в Айфеловата кула в Париж, в която виртуозният ни цигулар Васко Василев ще свири с изпълнители от оркестъра на Кралската опера в Лондон, дава “усещане за елегантност и добавена стойност за всяко едно събитие, което се случва там”. Така директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева коментира предстоящия концерт на световноизвестния ни музикант със солистите от Ковънт Гардън в предаването “Кой говори” по Дарик радио.

Събитието се организира от Българския културен институт в Париж по повод 20-годишнината от създаването му и във връзка с един от най-светлите български празници - 24 май.

“Концертът ще е на първия етаж на Айфеловата кула. На първия етаж има една зала, която е мултифункционална и концертна, с наистина прекрасна атмосфера, тъй като тя разкрива една изключително красива гледка към града, дава едно усещане за елегантност. Това ни се стори добър повод и добро място да направим този концерт на Васко Василев, заедно с няколко солисти от Ковънт Гардън и по този начин да отбележим и 24 май, и 20-годишнината от създаването на Българския културен институт в Париж”, обясни Десислава Бинева.

Концертът ще се проведе на 26 май в зала “Густав Ефел”. На сцената Васко Василев ще си партнира с музиканти от още 4 националности - французойка, японка, австрийка и англичанин.

Десислава Бинева уточни, че е важно България да бъде представена по най-добрия начин чрез положителни послания, през изкуство и култура да се разказват истории за страната ни, да се маркетират модерно в контекста на родината ни.

Още за инициативите на БКИ - Париж и концерта на Васко Василев чуйте от целия разговор с Десислава Бинева в прикачения звуков