В поредното издание на „Чакащи артисти“ се срещаме с двама фотографи – оператори - Димитър Тенев, който ще представи дебютната си изложба „Engram“ и Боряна Симеонова, която разказва за първата си фото-книга „Надежда“ посветена на красивото лице на кв. „Надежда“.

На 24.04 в галерия “Doza” бе представена дебютната изложба на визуалния артист Димитър Тенев “Engram”.

Макар да е оператор по професия, Димитър Тенев използва фотографията като отдушник, като начин, през който се изразява най-добре.

В изложбата си той е създал „прозорци активатори“ - абстрактни и конкретни фотографски изображения в различни размери, които позволяват на всеки зрител да открие и разкрие себе си, да открие своята лична „Engram” –  онзи отпечатък в паметта, които се активира при определен дразнител и отново се възпроизвежда при появата на същия или сходен сетивен дразнител като мирис, вкус, звук, цвят, изображение или част от образ.

Снимка: Димитър Тенев

Целта на фотографската изложба е да  разгледа усещането за спомена и емоцията, която провокира споменът, да разгледа човешката душа под микроскоп. 

Изложбата може да се разгледа до 30.04 между 15:00 и 19:00 часа в галерия „Doza”*, където и самият фотограф ще очаква любопитните и готови за диалог зрители. 

*галерия “Doza” – ул. „Цар Самуил“ 52

Във втората част на разговора, отново се срещаме с оператор – фотограф. Този път, вместо изложба, Боряна Симеонова създава фото-книга, която ни превежда през онези кътчета на кв.“Надежда“, които правят този краен квартал толкова специален и неочакван. 

Снимка: Боряна Симеонова 

Идеята за представянето на квартала тръгва от няколко снимки заснети в ученическите години, преминава през дипломна работа, за да се превърне в цяла фото-книга създадена, курирана и отпечатана изцяло от Боряна Симеонова. 

Защо в кв.“Надежда“ има особена надежда и защото фиксирания образ във фотографията може да разкаже повече от движещия се образ. 

Чуйте целия разговор от прикачения звуков файл.