Когато преди две седмици севернокорейският диктатор Ким Чен Ун пуска последната си песен, със сигурност не е могъл да предвиди, че тя ще стане хит в TikTok, съобщи Би Би Си.

Пропагандната мелодия стана популярна в мрежата, като потребителите от поколението Z си тананикаха песента, която е във възхвала на севернокорейския върховен лидер.

Повечето от тях явно не обръщат внимание на корейските текстове, възхваляващи човек, който се е зарекъл да „унищожи напълно САЩ“ и е изстрелял десетки балистични ракети.

В песента Ким е наречен "баща - приятел на нацията", а клипът е изпълнен с възторжени корейци от различни професии.

Новата композиция, шеметно забързана по стандартите на много севернокорейски пропагандни песни, изглежда е част от усилията за укрепване на личния култ към Ким и за омаловажаване на хората около баща му и дядо му.

Видеоклипът към песента бе излъчен по контролираната от държавата корейска централна телевизия. В него участват севернокорейци с различен произход, от деца до войници и медицински персонал.

Снимка: Стоп кадър Youtube, Friendly Father

"Да пеем, Ким Чен Ун, великият лидер" и "нека се похвалим с Ким Чен Ун, приятелски настроен баща", се пее в песента.

Снимка: Стоп кадър Youtube, Friendly Father

В TikTok се появиха множество възторжените коментари в полза на песента.

"Просто има страхотна мелодия", обясняват тиктокърите.

„Тейлър Суифт не е очаквала, че новият ѝ албум ще е засенчен от пропагандната песен“, шегува се един фен в мрежата.

„Тази песен има нужда от Грами“, „Толкова е носталгична по най-запомнящия се начин“ - коментариха хората под видеоклиповете в TikTok.

Експертите твърдят, че слънчевият поп крие нещо по-зловещо.

Как се създава пропаганден хит

„Другарят баща“ (Friendly Father) е само последната от поредицата пропагандни поп песни, създадени от комунистическата държава през последните 50 години.

"Песента е пиперлива, в ярко темпо и опасно запомняща се - не толкова различна от западните поп хитове.

В нея има известен отенък от съветската епоха, потребителите от поколението Z я описват като „Abba-coded“, което е препратка към шведската супергрупа.

При създаването на хит в Северна Корея не става въпрос само за търговски съображения - властите искат да създадат песен, която да проникне в съзнанието.

Няма място за абстрактни фрази", казва Александра Леонзини, учен от университета в Кеймбридж, която изследва севернокорейската музика.

Четене между редовете

А за наблюдателите на режима двуминутната песен, пусната миналия месец, съдържа ново тревожно послание.

Докато западните музикални фенове разнищват новите песни на Тейлър Суифт, севернокорейските експерти разглеждат внимателно текста на Friendly Father.

Това не е първата песен, посветена Ким Чен Ун. Но в използвания език и лексика се забелязва отклонение.

Той е наричан „баща“ и „Великият“ - термини, които преди са били запазени за първия лидер на Северна Корея, неговия дядо Ким Ир Сен.

Ким Чен Ун беше наречен „Великият наследник“, когато пое мантията през 2012 г. след кончината на баща си Ким Чен Ир.

Въпреки това, след повече от десетилетие, анализаторите смятат, че това може да е знак, че той укрепва имиджа си на „върховен лидер“ на Северна Корея.