След премиерата на книгата "ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка" в столицата, авторката Елена Панайотова ще представи своя труд и в Габрово. Изданието е на "Индологическа фондация "Изток-Запад". Представянето е в четвъртък, 16 май, в Драматичен театър "Рачо Стоянов" в Габрово.

"...Да играеш, означава да действаш, а всяко действие е промяна на света." - мисълта принадлежи на Е. Панайотова - доктор по театрални изкуства към НБУ, специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в „Один“ театър в Дания. Анейната научна разработка се мотивира така:

"През осемдесетте години на миналия век театърът и драмата навлизат в средното образование в Европа. С началото на двадесет и първи век в редица водещи университети възникват бакалавърски и магистърски програми със специалности „Театър и образование“ и „Приложен театър“, които подготвят обучители по театър за прилагането му в различни области в обществото и най-вече в образованието. В България този процес все още е съвсем в зародиш. Практиците в тази сфера имат нужда да направят качествен скок напред - както в теорията, така и в практиката, за да отговорят на културните нужди на времето.

Тази книга дава теоретична обосновка в един глобален контекст на възникването и популяризирането на театралните практики в сферата на приложния театър. А от друга страна, представя опита на преобладаващо български екип от артисти и дългогодишната им практика на прилагане на изпълнителски изкуства при работа с рискови групи деца и младежи от два континента".

Елена Панайотова е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академия за изкуства в Утрехт в Холандия и департамент „Театър“ към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация „Ден Гри“, чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуство и образование, въвличат над 5000 деца и 300 артисти от четири континента. Панайотова има множество награди като режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът „Майка“ на Зорница София (2022) е вдъхновен именно от работата й на няколко континента.

За педагози, актьори и режисьори, младежки лидери и дейци в сферата на образованието, културата и социалната работа, книгата е полезно помагало и четиво, което провокира идеи и практики.