Шоколадови, боядисани, декоративни, варени, дървени...Яйцата играят безспорно огромна роля на Великденската трапеза (редом с козунаците). Потреблението на яйца нараства рязко в дните около Великден, като много семейства вярват, че не могат да отбележат празниците без шарени великденски яйца. 

Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и как да изберете яйца от щастливи кокошки за празника и за ежедневието си? От ЧЕТИРИ ЛАПИ дават четири съвета за по-хуманна трапеза, не само на Великден. 

Съвет №1: Мислете като … кокошка 

Кокошките имат нужда да почистят перата си, за да ги направят по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкова естествена, колкото е за нас да си измием косата.  
 
Кокошките имат силна нужда да се движат, да разперват криле и да участват в екипни дейности заедно с приятелите си. Изпитват вътрешна нужда да кацат на високо – това идва от далечното минало на вида. Освен това, кокошките търкалят яйцата си редовно, за да ги затоплят от всички страни. 

Съвет №2: Бъдете наясно със системите на отглеждане 

Има алтернативни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на отглеждане. Алтернативните системи на отглеждане включват биологично, свободно и подово отглеждане. Биологичното, свободното и подовото отглеждане на кокошки позволяват на кокошките да се движат, да социализират и да извършват естествени за вида си действия, които ги правят щастливи. 

При биологичното отглеждане се създават условия, близки до естествените с открити и закрити помещения. Фуражът трябва да е био сертифициран, не трябва да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки.  

При свободното отглеждане също има достъпно открито пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани.  

При подовото отглеждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхност с постеля. Максималната гъстота е девет кокошки на кв. м използваема площ.  

В клетъчното отглеждане птиците се отглеждат в клетки и разполагат със 750 кв. cm., където нямат никаква свобода на движение, а местата за кацане са трудно достъпни заради ограниченото пространство. 

Съвет №3: Гледайте етикета и направете хуманен избор 

Всички пресни яйца в търговската мрежа трябва да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация относно условията на живот на кокошките. Кодът, отпечатан върху яйцето започва с цифра, указва метода на отглеждане на кокошките носачки.  

Маркировката е както следва: 0 - биологично, 1 - свободно, 2 - подово и 3 – клетъчно. Следват две букви, обозначаващи страната на произход, код на областта, в която се намира стопанството и накрая регистрационен номер на производителя, например 1BG15356.  

От ЧЕТИРИ ЛАПИ съветват да изберете яйца от алтернативни системи за Великденската си трапеза – с код на етикета 0,1 или 2. Там кокошките имат много по-голям шанс да осъществят естественото си поведение. 

Съвет №4: Всеки ден може да променяте света чрез продуктите, които консумирате. 

Всеки път, когато купувате яйца от алтернативни системи, подпомагате по-хуманно отношение към животните. 

Свободното и подовото отглеждане на кокошки им позволява да се движат, да социализират и да извършват естествени за тях действия, които ги правят щастливи. От ЧЕТИРИ ЛАПИ призовават всички кокошки да се отглеждат така и вярват, че това е възможно много скоро. До тогава – можете да избирате яйцата, които купувате внимателно, за да допринасят за по-добър свят за кокошките. 

ЧЕТИРИ ЛАПИ работи за свят, в който хората живеят в хармония с животните. Инициативата „Край на клетките“, в която ЧЕТИРИ ЛАПИ участва заедно с над 170 организации от цяла Европа, иска забрана на клетъчното отглеждане на селскостопански животни и преминаване към решения без клетки.  

Ето как още можете да намалите страданието на животните по празниците. ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва да спазвате няколко лесни правила

Намалете, изберете, заменете  

Купувайте продукти от ферми и производители с по-добро отглеждане,и се опитайте да използвате повече растителни алтернативи в менюто си. Дори за Великден има широка гама от вкусни веган рецепти, с които можете да разнообразите празничната трапеза. 

Животните не са подаръци  

Ежегодно зайчета се купуват като „подарък за повода“ и биват изхвърлени, след празниците.Да имате домашен любимец е дългосрочен ангажимент.Вместо да купите подарък животно, без да сте сигурни,  че получателят ще се грижи, дарете на организация за защита на животни в негово име. 

Повишено внимание  

Ако ще използвате барбекю бъдете предпазливи, особено ако сте сред природата.През пролетта повечето диви животни започват да отглеждат малките си и търсят подходящо убежище.  Това могат да са именно купчина дърва и шума, складирани за барбекю.  

Пазете шоколада настрана  

Шоколадът е отровен за домашните любимци!Шоколадите съдържат теобромин -съставка, която и в малки количества е смъртоносна за кучета и котки. Пазете шоколадовите яйца и лакомствата далеч от опашатковците.