Колумбийският университет предприе драстични мерки в опита си да спре пропалестинските протести и да премахне палатковите лагери от своите кампуси. Филиалът в Ню Йорк обяви, че започва да изключва участващи в демонстрациите студенти заради съображения за сигурност. Агенция Ройтерс цитира президента на университета от Брашляновата лига - Немат Шафик, според която протестите придобиват антисемитски облик. ВВС от своя страна цитира еврейски студенти, които изпитват страх да отидат на лекции.

"Светът наблюдава как продължавате да предавате еврейските си студенти", заяви конгресменът Елиз Стефаник, републиканец от Ню Йорк, и обвини Колумбийския университет в "празни заплахи и слабо лидерство".

Протестиращите настояват да бъдат изпълнени 3 условия, за да разтурят палатковите лагери. Първо: трябва да спрат финансовите инвестиции на университетите от Брашляновата лига в Израел. Второ: трябва да има прозрачност на университетските финансикато цяло. Трето: настояват за амнистия за студентите и преподавателите, наказани за участието си в протестите. 

Темата за парите на богатите университети в САЩ не е от днес. Годишната такса за Колумбийския университет например е приблизително 100 хиляди долара, което нарежда учебното заведение на челните места в страната. Според протестиращите, финансовите връзки на университетите с Израелската държава трябва да бъдат преустановени, за да се спомогне за спирането на конфликта.

На 18 април полицията нахлу в пропалестински лагер в центъра на университетското градче и арестува повече от 100 студенти. Но активистите удвоиха усилията си, като се прегрупираха в друг лагер и накараха ръководството на университета да премине към хибридно обучение. Последваха демонстрации и в други университети в страната.

Студентите, които протестират срещу военната офанзива на Израел в Газа, включително някои еврейски активисти за мир, заявиха, че са порицавани като антисемити само за това, че критикуват израелското правителство или изразяват подкрепа за правата на палестинците.