СКЪПИ КОЛЕГИ – ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ,

Приемете моите най-искрени благопожелания по повод 12 май - Международният ден на сестринството! Това е датата, на която е родена Флорънс Найтингейл – пионер и основоположник на модерното сестринско дело, както и създател на първото медицинско сестринско училище. Със сформирания от нея отряд санитарки, Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война.

Скъпи медицински сестри,

Вие влагате любов в работата си, дори в периоди на пандемии и кризи, във времена на несправедливо отношение и заплащане, защото вашите грижи съпътстват най-важните събития в човешкия живот – и радостни, и тъжни. Продължавайте да бъдете „Жената с лампата“ за вашите пациенти, силни, грижовни и целеустремени! Не спирайте да внасяте светлина и в най-тъмните мигове на страдание и болка, защото българското общество има нужда от Вашите грижи и оценява значимостта на Вашия труд.

Ще припомня думите на Майка Тереза: „Не е от значение колко неща правим, а колко любов влагаме, когато ги правим. Не е от значение колко даваме, а колко любов влагаме, когато даваме.“

Честит празник на всички, упражняващи благородната професия на медицинската сестра!

ПРОФ. Д-Р ДОБРОМИР ДИМИТРОВ, д.м.

РЕКТОР

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛЕВЕН