Общностен център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни заработи в Пловдив. 

Реализацията на идеята е резултат от сътрудничеството между Община Пловдив, Фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, още една неправителствена организация - „Каритас Витания“, Българския Червен Кръст - Пловдив, както и Фондацията за достъп до права. 

На откриването присъстваше и представителят на Върховния Комисариат на бежанците към ООН в България Седа Кузуджу, 

„Това е жизнено важно пространство за бежанците, за да изградят те своята независимост и да се впишат в обществото на този красив град. Центърът ще предоставя услуги и активности, които са от голямо значение за интеграцията им“, подчерта Кузуджу. По-късно тя и кметът на Пловдив Костадин Димитров обсъдиха на работна среща допълнителни мерки за адаптация на чужденците в обществото. Участие в нея взе и директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.

Общностният център с името „Компас“ се ангажира да предоставя широк спектър от услуги, включително информационно консултиране, кариерни програми, курсове по български език, психологическа подкрепа, лекции, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни ресурси. Целта на центъра е да подпомогне успешната интеграция на бежанците и мигрантите в българското общество, като улесни тяхното културно и професионално включване.

Украинката Наталия Еллис връчи на кмета на Пловдив Костадин Димитров благодарствен адрес за оказаното съдействие на бежанците от войната в Украйна.