Атина, столицата на Гърция, е най-приятно ухаещият европейски град според проучване на британска фирма, публикувано от сп. "Таймаут". Проучването изрежда 10-те европейски града с най-приятна миризма, като първоначално са били сравнявани общо 30.

Данните са за фактори, сред които чистотата и делът на магазините за цветя, пекарните и парфюмериите, за да дадат на всеки град "оценка на миризмата".

В древния град има голям брой пекарни, по улиците на които се носи мирис на сладки и солени продукти, а на 10 квадратни километра се намират 31 цветарски магазина и 22 парфюмерии. Това означава, че деликатен аромат се носи из всеки ъгъл на града.

"Представете си следното: оживени улични пазари, аромати на пресни продукти, билки и пържещи се гръцки вкусотии, които се носят из въздуха. Атина е тържество за сетивата" - пише "Таймаут"

На втора позиция, без изненада, е Париж със своята романтична атмосфера, елегантни булеварди и носещия се аромат на багети. Френската столица е следвана плътно от швейцарския град Цюрих, известен с чистотата на своите улици и живописната околност.

Топ 10 се допълва от Дъблин, Люксембург и Никозия. На седмо място се нарежда Копенхаген, румънската столица Букурещ е осма, а Валета и Амстердам са съответно на девета и десета позиция.