Американската актриса Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма" на Международния филмов фестивал в Кан, предаде АФП, като цитира организаторите. Холивудска легенда, която е на 74 години, има рекордните 21 номинации за "Оскар".

Печели три от тях – за най-добра поддържаща женска роля в „Крамър срещу Крамър“ и за най-добра главна женска роля в „Изборът на Софи“ и в „Желязната лейди“.

Мерил Стрийп има най-много номинации за „Оскар“ и за „Златен глобус“ от всички актриси и актьори в историята. Досега тя е участвала само веднъж на фестивала в Кан. Това се случва преди 35 години с филма "Вик в тъмнината", за който печели отличието за актьорско майсторство.

Почетна "Златна палма" в Кан тази година ще получат също създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас и студио "Гибли" на японския анимационен режисьор Хаяо Миядзаки. 

Мерил Стрийп има магистърска степен по драматургия от Йейл през 1975 г. Робърт де Ниро забелязва актрисата в пиесата „Вишнева градина“, и ѝ предлага да изиграе ролята в „Ловецът на елени,“ която й носи първата номинация за „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля. 

При участието си в „Крамър срещу Крамър” с Дъстин Хофман, тя пренаписа решаващ монолог и печели първото си отличие от американската филмова академия, както и признанието на публиката.

За „Изборът на Софи“ тя учи немски и полски, за да придобие акцента и печели наградата на Академията за най-добра актриса.

Сред най-успешните филми с участието на Мерил Стрийп е и романтичната драма „Мостовете на Медисън", режисирана от Клинт Истууд.

Тя се справя отлично и с ролята си в „Дяволът носи Прада“, в който се превъплащава в могъщата и взискателна Миранда Пристли – редакторка на модно списание и шефка на наскоро завършила колежанка, изиграна от Ан Хатауей. 

Актрисата постига голям успех и във филма Mamma Mia! - адаптация на едноименния мюзикъл, базиран на песните на шведската група АББА.  В „Желязната лейди“ влиза в образа на Маргарет Тачър, който й носи Оскар за най-добра женска роля.

След Жана Моро, Катрин Деньов, Джейн Фонда, Джоди Фостър и др., Мерил Стрийп ще бъде наградена с Почетната Златна палма на фестивала в Кан.

„За мен е огромна чест да получа това престижно отличие. Да спечелиш награда в Кан е най-високото постижение в киноизкуството. Очаквам с нетърпение да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички“, заяви Мерил Стрийп, цитирана от организаторите.